Peta bol (peta boli)

Peta bol je prilično čest simptom koji ima mnogo mogućih uzroka.

Uzroci pete

Uzrok nije uzrokovana bolešću:

1. “Sindrom pete boli” može biti uzrokovan stalnim prenaprezanjem struktura stopala, što se manifestira bolovima pete pri hodanju. Mogu biti uzrokovane cipelama s neuobičajeno visokom petom.
Osim toga, bol u peti može se pojaviti kao posljedica stanjivanja potkožne masnoće na plantarnoj površini stopala u području pete s naglim povećanjem motoričke aktivnosti.
3. Dugi boravak pješice tijekom dana.
4. Nedavna brzina debljanja, pretilost.

Bol u peti ne treba podcjenjivati. Osim činjenice da oni donose znatnu patnju i pogoršavaju kvalitetu života pacijenta, bol u peti može biti jedan od prvih simptoma ozbiljne bolesti.

Bolovi u petama

1. Sistemske bolesti:

Ankilozantni spondilitis (ankilozantni spondilitis) je kronična upalna bolest kralježnice i zglobova. Uzrok ankilozirajućeg spondilitisa je agresivnost imunološkog sustava na vlastita tkiva zglobova i ligamenata. U ovoj bolesti dolazi do osifikacije ligamenata kralježnice, njegovih intervertebralnih zglobova i diskova. Postupno se odvija proces "spajanja" kralješaka, kralježnica gubi fleksibilnost i pokretljivost. U nekim slučajevima, prvi simptomi ankilozirajućeg spondilitisa su bolovi u petama, zbog čega je stajanje na tvrdom podu vrlo neugodno. Bez pravilnog tretmana, za nekoliko godina, kičmeni stup može postati potpuno imobiliziran, kada se gotovo svi pršljeni stapaju u jednu krutu strukturu kosti.

Reumatoidni artritis je jedna od najtežih bolesti zglobova, s mnogo komplikacija. Glavni simptomi reumatoidnog artritisa su bol, oticanje i posljedično ograničenje pokretljivosti zglobova (uključujući zglobove stopala, iako to nije tipična lokalizacija lezije). Bol se može manifestirati isprva samo kada se krećete. U slučaju teške upale, bol može biti u mirovanju, čak može probuditi pacijenta. Osim bolova u zglobovima, pacijent se žali na opću slabost, umor, gubitak apetita.

Giht je bolest zglobova koja je uzrokovana taloženjem soli mokraćne kiseline (urates). Postoji akutna bol, oteklina i crvenilo zgloba (obično jedan ili dva). Napad gihta može trajati nekoliko dana ili tjedana (ako se ne provodi liječenje). Često se javlja noću, zglob postaje vruć na dodir i vrlo je osjetljiv na čak i svjetla. Vrlo često se zahvaćaju zglobovi palca na stopalu, ali mogu biti uključeni i drugi zglobovi (zglobovi zglobova gležnja, koljena, stopala, prstiju i zglobova). U nekim slučajevima, zglobne tetive postaju upaljene u isto vrijeme.

2. Infektivne bolesti, uključujući urogenitalne bolesti (kao što su klamidija, gonoreja, ureaplazmoza, itd.) I crijevne bolesti (dizenterija, yersineiosis, salmoneloza), koje se javljaju latentno, mogu dovesti do reaktivnog artritisa (uključujući petu kost). U ovom slučaju, bolovi u peti često se javljaju ne samo pri hodu. U bolesnika s reaktivnim artritisom, pete mogu povrijediti čak i na počinku, noću. A ponekad noću najviše boli.

Osim toga, upala brojnih zglobova i očiju, kao i neugodni osjeti u području genitalija često su povezani s upalom pete kod reaktivnog artritisa. Pacijenti mogu primijetiti povezanost artritisa s prethodnom urinarnom ili crijevnom infekcijom.

Tuberkuloza kostiju (uključujući kalkaneus). Bolest započinje ili topljenjem koštane supstance kosti, ili nekrozom velikih područja kože, a taj se proces s vremenom počinje širiti na sve veće područje. Bez obzira na početne manifestacije, tuberkuloza kostiju i zglobova uzrokuje stvaranje gnojne fistule ili otvora šupljine prema van. Valja napomenuti da se nakon nekoliko tjedana upalni proces može stabilizirati, a pacijent će doživjeti trajnu remisiju.

Osteomijelitis petne kosti je gnojno-nekrotični proces koji se razvija u kostnoj i koštanoj srži, kao iu mekim tkivima koja ih okružuju uzrokovana bakterijama. Na početku bolesti osoba se može žaliti na slabost, bol u mišićima. Tada temperatura naglo raste na 39-40 stupnjeva. Bol, jasno lokalizirana u zahvaćenom području kosti, pojavljuje se gotovo odmah. Oštro, bušenje ili pucanje iznutra, otežano najmanjim pokretom - takvu bol teško je zbuniti s bilo čim. Peta je otečena, koža postaje stajaća crvena, vene su proširene.

3. Ozljede

Uganuće ili puknuće tetiva. Uzroci mogu biti izravna ozljeda (udarac u tetivu s tvrdim predmetom) i neizravni učinak oštre kontrakcije mišića nogu. Obično se prvo javlja oštra bol u području Ahilove tetive. U području tetive označen je edem. Kada se palpira, može se identificirati defekt integriteta tetive. Aktivna fleksija tabana je teška ili čak nemoguća.

Žilav kalkaneus s daljnjom upalom susjednih tkiva (na primjer, kao posljedica slijetanja na pete nakon skoka s visine). Takvi se pacijenti, u pravilu, žale na žareće bolove ispod pete, "kao da su se tamo zabili nokat", s opterećenjem na petu, bol se povećava.

Za prijelome kalkanusa karakterizira bol u području oštećenja i nemogućnost opterećenja stopala. Peta se deformira na vanjsku ili unutarnju stranu, područje pete je prošireno, stopalo je edematozno, u području pete i na površini stopala stopala su modrice. Lukovi stopala su se izravnali. Aktivni pokreti u skočnom zglobu zbog edema mekih tkiva i napetosti tetive pete oštro su ograničeni, au subtalarnom zglobu nemoguće.

Bolest Sjevera, ili epifizitis kalkaneusa, je bolan prekid između apofize kalkaneusa i tijela kalkaneusa. Taj se uvjet obično razvija u tom razdoblju kada još nije dovršena potpuna osifikacija peteljke. Tipično, manifestacije ove bolesti javljaju se kod ljudi koji su aktivno uključeni u sport, u dobi od 9-14 godina. Bol u peti raste s trčanjem, brzim hodom. Bolno ustajanje na čarape. Osim toga, postoji ograničenje kretanja u mišjem potkoljenici noge. Često se u području odvajanja javlja neki edem i lokalni porast temperature.

4. Upalne bolesti

Tabani fasciitis (ponekad se naziva i peta spur) je bolna upala plantarne fascije (vlaknasti ligament na potplatu stopala, koji pomaže u održavanju luka stopala). Tabani fasciitis se pojavljuje kada je plantarna fascija preopterećena ili preopterećena. Vodeći simptom je bol u području pete koja nastaje ili se povećava s naporom. Bol je izraženija ujutro. Tabani fasciitis se dijagnosticira nakon analize pritužbi pacijenta i fizičkog pregleda. Radiografija otklanja stresne frakture kalkaneusa, kao i prisutnost oštrih peta.

Osteochondropathy kalcinalnog gomolja (Gaglund-Shinz bolest). Temelj bolesti je aseptička (sterilna) nekroza (nekroza) spužvastih područja kostiju koja su pod najvećim mehaničkim stresom. Bol u peti pojavljuje se kada je pacijent uspravan odmah ili nekoliko minuta nakon što se odmara na peti pužnice, hodanje s osloncem na peteljku postaje nemoguće zbog nepodnošljive prirode boli. Pacijenti su prisiljeni hodati, opterećujući prednji i srednji dio stopala, pomoću štapa ili štaka. Kod većine pacijenata atrofija kože, umjereni edem mekih tkiva i povećana osjetljivost na dodir utvrđuju se na plantarnoj površini pužnice. Često se javlja atrofija mišića nogu.

Bursitis karakteriziraju svi klasični simptomi upale. Na stražnjoj strani pete pojavljuje se natečenost, crvenilo, bol. Na dodir koža na ovom mjestu postaje topla. Postupno oticanje se povećava. Kod kronične upale, oteklina iza pete može se zgusnuti.

Ahilov tendonitis je njegova upala. Može se pojaviti zbog prekomjernog opterećenja na Ahilovu tetivu (pretjerano naglašene teleće mišiće, česta uzbrdica ili nizbrdica, oštar porast tjelesne aktivnosti, primjerice trčanje na duge staze); nošenje neudobnih cipela, često nošenje cipela s visokom petom i večernje pete mijenja se u ravan potplat. Kod tendinitisa, bol se javlja duž tetive, obično bliže peti; oticanje u području tetive uz lokalno povećanje temperature kože, njihovu crvenilo i osjetljivost; bol kada stoji na prstima i skakanje na prstima. Nakon stresnog stanja, upaljena Ahilova tetiva može prsnuti, što je često popraćeno karakterističnim pucanjem. S poderanom tetivom gotovo je nemoguće hodati. Ako ne možete stajati na prstima, možda imate rupturu tetive. To zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

5. Maligni tumori. Kao i kod drugih primarnih malignih tumora kosti, najraniji simptom je bol u području zahvaćene kosti, prvi prolaz, a konstantan s povećanjem njegovog intenziteta. Kako bolest napreduje, otkriva se oteklina u ovoj zoni, koja postaje sve primjetnija. Ovisno o tipu tumora, komponenta mekog tkiva može biti tvrda ili meka. Brzim rastom tumora (koji se primjećuje u djece) može se razviti kaheksija i progresivna anemija. Mogući patološki prijelomi. Iznad tumora ponekad postoji mreža proširenih krvnih žila.

6. Neuropatija srednjih kalkanalnih grana tibijalnog živca. Manifestacije bolesti sastoje se od kršenja plantarne fleksije stopala i nožnih prstiju, kao i okretanja stopala prema unutra. Osjetljivost u području pete i potplata je smanjena. Uz dugotrajnu leziju tibijalnog živca u petu se razvijaju trofični ulkus i deformitet stopala.

Pregled za bol u peti

Prilikom pregleda bolesnika s boli u petu, važne su pritužbe. Uz bol u peti pacijenta, bolovi u zglobovima različite lokalizacije, boli i nemogućnost pune pokrete leđa, bol u prvom prstu, crvenilo i oticanje, itd., Mogu ometati. Pozornost se usmjerava na povijest bolesti (na primjer, raniju ozljedu stopala, prethodnu klamidijsku infekciju, jutarnju ukočenost, itd.) I objektivno ispitivanje (na primjer, crvenilo, oticanje, disfunkcija, fistula itd.). Ovi podaci zajedno mogu dovesti do identifikacije uzroka boli u peti. Ako dijagnoza nije jasna ili zahtijeva potvrdu, obavite laboratorijski i instrumentalni pregled.

Laboratorijski i instrumentalni pregled za bol u peti

1. Potpuna krvna slika (moguća anemija, leukocitoza, povećani ESR kod reumatoidnog artritisa, ankilozantni spondilitis);
2. Biokemijska analiza krvi: povećanje mokraćne kiseline u gihtu;
3. Mikrobiološki pregled (na primjer, klamidija od struganja uretre kod sumnjivog reaktivnog artritisa);
4. Rendgensko ispitivanje - jedna od glavnih metoda ispitivanja boli u području pete. Bit će vidljive specifične promjene karakteristične za određenu patologiju.
5. Istraživanje onko-markera u slučaju sumnje na maligne neoplazme;
6. Serološka analiza: reumatoidni faktor u reumatoidnom artritisu.
7. Biopsija kostiju za sumnju na tuberkulozu kostiju i osteomijelitis: materijal za zasijavanje dobiva se aspiracijom gnoja iz kosti ili mekog tkiva ili se izvodi biopsija kosti.
Plan daljnjeg pregleda ovisi o dobi bolesnika i kliničkim manifestacijama. To bi trebalo biti posebno oprezno ako se bolovi u području pete uočavaju već dugo vremena.

Liječenje pete boli

Budući da je bol u peti simptom, njegovo liječenje ovisi o uzroku ili temeljnoj bolesti koja ga je uzrokovala.

Međutim, kako bi se smanjila bol i spriječila njezina pojava, bez obzira na razloge, potrebno je slijediti neke preporuke:

1. Borba protiv prekomjerne težine. Prekomjerna težina povećava opterećenje mišića stopala.
2. Nošenje ortopedskih uložaka. Osobito s ravnim nogama.
3. Nositi udobne cipele s petom ne većom od 5 cm, a također se ne preporučuju cipele bez pete.
4. Terapijske vježbe za noge dnevno.

Da biste brzo smanjili jake bolove u peti, na mjesto boli možete pričvrstiti komad leda i zadržati hladnoću 20 minuta, sama peta i područje iznad nje se protrljaju protuupalnom kremom (na primjer, fast-gel).

Ako vas bol u peti dugo muči, a sami se s njom ne možete nositi, potražite kvalificiranu pomoć liječnika.

Koji liječnici liječe bol u peti?

Ovisno o tome postoji li trauma, terapeuti, traumatolog, ortoped. Možda ćete se morati posavjetovati s liječnicima sljedećih specijalnosti: neurologom, kirurgom, onkologom, specijalistom za tuberkulozu.

Zašto su pete bolne u večernjim satima?

Kada pete boli u večernjim satima, to ukazuje na uzroke koji negativno utječu na cjelokupni mišićno-koštani sustav osobe. Da biste se riješili večernje boli u peti, trebali biste se pobrinuti za zdravlje ne samo nogu, već i cijelog kostura u cjelini, jer je sve u tijelu međusobno povezano. Stopalo je samo dio jednog ljudskog tijela, a može biti i bolno iz različitih razloga.

Peta može ometati u večernjim satima i noću ne samo od preopterećenja koje se događaju tijekom ljudske aktivnosti, već i zbog hormonskih poremećaja ili kroničnih bolesti uzrokovanih infekcijom.

Pete se često povređuju u večernjim satima ako je poremećen metabolizam kalcija i hranjivih tvari, što čini kosti stopala i zglobova ranjivima.

Zašto pete boli u večernjim satima za žene i muškarce različite dobi, možete saznati uz pomoć ortopeda. Morate doći u ordinaciju i obaviti pregled. Nakon toga, liječnik će nazvati uzrok boli pete i preporučiti učinkovito liječenje.

Zašto se pojavljuje bol?

Peta bol je prirodna reakcija tijela koja se javlja tijekom prisutnosti štetnog čimbenika. Ima točnu lokalizaciju i akutna je u prirodi. Postoji nekoliko uzroka boli u peti.

Može se pojaviti s oštećenjem živčanog sustava ili kao reakcija na oštećenje.

Obično se ova vrsta boli javlja nakon oštećenja mišića, zglobova, zglobnih vrećica i drugih duboko usađenih receptora.

Luk stopala je vrlo složena struktura, čije su sve komponente u stalnoj interakciji.

Strukture mekih tkiva koje ispunjavaju kostne kosti su raznolike. Oni su prožeti živčanim završecima koji mogu postati upaljeni i uzrokovati bol.

Upala živčanih završetaka može se pojaviti u različitim strukturama koje ispunjavaju stopalo.

Glavni uzroci koji doprinose pojavi boli:

 1. Bolni sindrom se može razviti zbog neuropatije medijalnih kalkanalnih grana tibijalnog živca. Zatim tu su kršenja u pokretljivosti kosti stopala i piercing peta bol.
 2. Bol u lijevoj peti može biti povezan s upalom bedrenog živca.
 3. Stopalo je složen spoj velikog broja kratkih kostiju. Oni su međusobno povezani brojnim ligamentima i mišićima, što bi trebalo osigurati pokretljivost stopala.
 4. Kada endokrini sustav radi ispravno, tijelo ne pati od kroničnih bolesti, aktivnost mišića i ligamenata je u izvrsnom stanju. Osoba tijekom tog razdoblja nije poremećena nelagodom. S godinama, apsorpcija kalcija, neophodna za kostne kosti, počinje se smanjivati, što se odražava u luku stopala. To je prirodni proces starenja koji se može usporiti povećanjem dnevne doze kalcija i vitamina D3. Prihvaćanje mumije, pčelinjih proizvoda i morskih plodova osigurat će dnevnu dozu esencijalnih aminokiselina i drugih tvari neophodnih za rad tijela i mišića. Skeletne kosti ojačavaju, bol u stopalu prolazi.
 5. Peta može postati mjesto za lokalizaciju artritisa, jer može utjecati na bilo koju skeletnu kost. Upalni proces koji se javlja u tkivima zglobova uzrokuje bolne senzacije u večernjim satima ili noću. Ovaj reaktivni tip artritisa razvija se postupno. Ima 4 stupnja oštećenja zglobova kosti pete. Prvi stadij bolesti karakterizira bol u području pete u mirovanju.
 6. Reumatoidni artritis prati bol, oticanje i ograničena pokretljivost zglobova stopala. U početku se pojavljuje tek nakon što je osoba pomalo slična. U ovom trenutku dolazi do blagog stanjivanja kostiju, što uzrokuje bol.

Ako se u tom razdoblju okrene ortopedu, proces je još uvijek moguće zaustaviti. U budućnosti, artritis uzrokuje oticanje zglobova i upalu tkiva, što će deformirati kalkaneus do potpunog gubitka pokretljivosti.

Što čini pete boli u mirovanju?

Pete u mirovanju mogu ozlijediti zbog nekoliko čimbenika koji traumatiziraju ili uništavaju kosti stopala:

 1. Dugi boravak na nogama tijekom dana može uzrokovati bol u mirovanju. Do toga može doći zbog promjene poznatih cipela na novu. Pogotovo su pogođene žene koje su zamijenile visoku petu s ravnim potplatom. U ovom trenutku počinju raditi drugi mišići koji podupiru luk stopala, oni počinju boljeti od preopterećenja. Takve boli nestaju nakon kontrastnih kupki i zagrijavanja krema ili masti.
 2. Brzo dobivanje na težini može dovesti do deformiteta stopala i uzrokovati upalni proces u području pete. Zbog opterećenja, svodna se struktura počinje mijenjati, zglobne vrećice se smanjuju i bol počinje osjećati kada se zglobovi protrljaju. Prekomjerni stres na stopalu dovodi do istezanja i upale u fasciji, što objašnjava pojavu boli u području pete.
 3. Zarazne bolesti mogu uzrokovati upalu zglobova stopala. To je jedan od glavnih uzroka reaktivnog artritisa. To je popraćeno jakim bolovima koji smetaju pacijentima noću. Zbog njih osoba ne može zaspati.
 4. Oštećenje zglobova stopala može uzrokovati brojne spolno prenosive bolesti. Klamidija, ureaplazmoza i gonoreja mogu uzrokovati upalu zglobova u peti.
 5. Može doći do pogoršanja boli ako osoba ima zube koji zahtijevaju liječenje.
 6. Bolna grla i drugi upalni procesi koji se javljaju u ustima i nazofarinksu mogu također pogoršati bol u zglobovima stopala, doprinoseći razvoju artritisa.
 7. Ponekad bol može biti simptom rasta malignog tumora. Pojava neugodnih osjećaja postaje znak poraza kosti pete. U prvoj fazi bolovi u području zahvaćene kosti su periodični, ali s vremenom će se povećati. Istodobno se preko zahvaćenog zgloba pojavljuje tumor i mreža proširenih krvnih žila.

Pregled za bol u peti

Upala zglobova, uzrokovana mehaničkim uzrocima, može sama proći ako se primijene profilaktičke mjere. Pomaže poboljšati stanje tijela:

 • gubitak težine;
 • upotreba ortopedskih uložaka;
 • nošenje ortopedskih cipela s niskom petom;
 • gimnastika za noge, povećava pokretljivost zglobova.

Vaš liječnik se mora savjetovati kada kućno liječenje ne pomaže, a vaše se zdravlje i dalje pogoršava. Uz bol u peti, možete potražiti savjet od ortopeda. Liječnik u postupku pregleda može se obratiti za savjetovanje drugim specijalistima. Ovisno o uzroku boli, liječniku će možda trebati liječnik neurolog, onkolog ili ftiolog.

Da biste ispravno dijagnosticirali i utvrdili uzrok, morat ćete proći potpuni pregled. Trebat će:

 • potpuna krvna slika;
 • biokemijski test krvi;
 • mikrobiološki pregled infekcije;
 • Rendgensko ispitivanje;
 • istraživanja onkologije.

Možda će biti potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili liječnički prijedlozi. Ako se bol u peti dugo brine, to je razlog da potražite savjet i liječenje od specijalista. Samo u uredu kvalificiranog liječnika možete pronaći pravi odgovor na pitanje zašto peta boli u večernjim satima.

Zašto pete boli: uzroci i liječenje

Svaka se osoba mora nositi s fizičkom boli u svom životu. U isto vrijeme dolazi do shvaćanja da je to simptom početne bolesti. Zašto pete boli? Odgovor na ovo pitanje leži u poznavanju anatomske strukture stopala i bolesti kojima su izloženi. Oštra bol u peti uzrokovana je patologijama tetiva, zglobova, vezivnog tkiva stopala. Neke uobičajene ljudske bolesti utječu na kalkaneus, praćen edemom i upalom na ovom mjestu. Potrebno je utvrditi koje bolesti uzrokuju bol u peti.

Što je peta bol?

Da bi liječniku bilo lakše dijagnosticirati razlog zbog kojeg su pete povrijeđene, potrebno je što preciznije opisati bolni osjećaj: lokalizaciju, trajanje, učestalost i prirodu. To je manifestacija bolesti stopala ili opće bolesti. Ove tablice pomoći će u preciznijem opisu boli u peti:

Opis boli kada se manifestira

vanjske manifestacije bolesti

gori, uzrokujući želju za spuštanjem nogu u hladnu vodu

crvenilo s plavičastim tonom kože

oštrim tijekom hodanja

područje zahvaćeno tetivom koje se proteže cijelim potplatom stopala

nakon sna. Blunts u mirovanju, povećava s opterećenjem na nozi

oticanje luka stopala

prijelom kalkaneusa

jaka, ne prestaje. Akutno noću.

od gležnja do pužnice

upala, crvenilo, oticanje pete i gležnja

Zašto boli peta

Ravan položaj trupa osobe uzrokuje ogromna opterećenja na nogama. Svaki korak dovodi do pritiska na donje ekstremitete silom od 1,5 težine tijela. S naglim pokretima, ova sila se povećava za 3-4 puta. Kalkaneus i tetive su prirodni amortizeri ljudskog mišićno-koštanog sustava. Bez preventivnih mjera, kontrole nad težinom vlastitog tijela, postoji sustavno preopterećenje nogu, koje se može razviti u bolest. Bolovi u stopalu i peti povezani su s mnogim čimbenicima.

Svi uzroci boli pete mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

 • nisu povezani s patološkim promjenama u tijelu:
 1. Napetost mišića i ligamenata od potrebe dugog boravka na nogama, dizanje utega (određene vrste zanimanja, trening).
 2. Stalno nosi neudobne cipele s visokom petom.
 3. Atrofija sloja masti uzrokovana je naglim smanjenjem tjelesne težine ili velikim fizičkim naporom, ravnomjernošću.
 4. Pretilost ili brzo dobivanje na težini.
 5. Kukuruz.
 • bolest stopala:
 1. peta spur;
 2. tendonitis (upala) Ahilove tetive;
 3. apofizitis kalkaneusa;
 4. Deformitet haglunda;
 5. burzitis;
 6. kalcanalni egzostoza;
 7. achillodynia;
 8. sindrom tarsal tunela;
 9. Mortonova neuralgija;
 10. valgusni deformitet stopala, itd.
 • sistemske bolesti:
 1. Bechterovu bolest;
 2. kalcanusni osteomijelitis;
 3. tuberkuloza kostiju;
 4. giht;
 5. reumatoidni i reaktivni artritis;
 6. tumori, metastaze malignih neoplazmi;
 7. dijabetičku angiopatiju;
 8. infekcije koštanog tkiva;
 9. epiphysitis;
 10. pukotine uzrokovane dijabetesom, mikozom ili dermatitisom.
 • ozljede:
 1. istezanje, ruptura tetive;
 2. ozljeda;
 3. oštećenje ligamenata;
 4. frakture, pukotine pužnice.

Boli za napad

Uz patologije na području pete, postoji bol u peti kada napreduje. To je razumljivo, jer se sastoji od kalkaneusa, mišića, ligamenata, tetiva, debelog adipoznog i vezivnog tkiva, isprepletenog mrežom krvnih žila i živčanih vlakana. Svaki upalni proces, ozljeda ili deformacija dijelova koji stvaraju pete pod pritiskom tjelesne težine dovodi do boli. Boli napad na:

 • Bolesti Bekhterov. Zbog genetske predispozicije neki ljudi razvijaju kroničnu upalu zglobova i kralježaka kostura. Upalna lezija se širi najprije uz kralježnicu, a zatim utječe na zglobove skočnog zgloba, Ahilove i petne dijelove tetiva. Ovi procesi uzrokuju bol, iako nemaju tako destruktivno djelovanje kao kod reumatoidnog artritisa.
 • Giht. Uzrok ove bolesti je visoka razina mokraćne kiseline u krvi, koja se manifestira u ljudi nakon 40 godina. Uratni kristali se talože u zglobovima, blokiraju pokretljivost i povremeno uzrokuju njihovu tešku upalu, nazvanu gihtni artritis. Takvi procesi mogu uključivati ​​prste i gležnjeve. Napad gihta je popraćen oticanjem zglobnog i okolnog tkiva, pritiskom na bol koja se povećava s koračanjem na nogu.
 • Reumatoidni artritis je sustavna bolest u kojoj limfociti (imunološke stanice) uništavaju stanice vezivnog tkiva zglobova, doživljavajući ih kao strane. Istovremeno, istovremeno su zahvaćeni mnogi mali i veliki zglobovi ljudskog tijela prema vrsti poliartritisa. Na stopalu su uništena tkiva gležnja i falanga. Prvo, noge boli noću, u procesu razvoja bolesti bol postaje konstantna.
 • Osteomijelitis kalkaneusa je infektivna lezija svih elemenata kosti. Ovaj proces je dugotrajan, manifestira se kao sekundarna bolest na pozadini dijabetičkih ulkusa ili ozljeda pete zone. Karakterizira ga formiranje otvorenog ne-zacjeljujućeg ulkusa na koži kalcinalnog gomolja. Bol koja iz toga proizlazi nije akutna, već konstantna. Karakteristična značajka je gubitak potpore na nozi, nemogućnost hodanja bez pomagala.

Kada hodate nakon spavanja

Ponekad je osobi teško „raspršiti“ se nakon spavanja: javlja se težina u nogama, obamrlost i tupa bol u stopalu. Potrebno je pažljivo gaziti, birajući udoban položaj potplata stopala. Tijekom vremena, pri hodu, bol nestaje, ali se može vratiti nakon što osoba sjedi ili leži. Ako takvi simptomi postanu redovita pojava, obratite se liječniku, jer uzrok može biti bolest koja se zove plantarni fasciitis.

Fascija stopala - potkožno vezivno tkivo koje obavlja potpornu i trofičku funkciju. Stalni stres na donjim ekstremitetima, neprirodan položaj stopala, povezan s nošenjem neudobnih cipela ili plosnatih stopala, dovode do upalnih procesa fascije i njihovog anatomskog oštećenja. Ovi procesi uzrokuju bol u peti prilikom hodanja. Vremenom se kalcijeve soli talože u području upale, stvarajući patološki rast kostiju. Degenerativne promjene u kalkaneusu dovode do kronične boli.

Pregled svih uzroka boli u peti: u tinejdžerskim godinama i uz preporuke

Peta je jedan od dijelova tijela osobe koja je podvrgnuta pravilnim i teškim stresovima. Njegova glavna funkcija je ublažavanje i amortizacija. Zanemarivanje boli u peti ili samoizlječenje je ozbiljna pogreška koja često dovodi do komplikacija. Osim toga, treba imati na umu da je bol u peti simptom niza bolesti koje zahtijevaju hitno liječenje. Ovaj članak će detaljno odgovoriti na pitanje boli pete i što ona može biti, ali ne i kako se liječi. Trebate se obratiti liječniku za specifično liječenje. Ovdje će biti opisan samo opći tijek liječenja za svaku bolest.

1. Sistemske bolesti

Sistemske bolesti, koje se nazivaju i autoimunim ili reumatskim bolestima, karakteriziraju oštećenja cijelog sustava, a ne određeni organ. Na primjer, reumatoidni artritis, koji uglavnom utječe na vezivno tkivo. Mehanizam takvih bolesti je napad na imunološki sustav stanica vlastitog tijela. Medicina specifični uzroci sustavnih bolesti još nisu jasni.

Ankilozantni spondilitis (ankilozantni spondilitis)

To je upala zglobova i zglobova kralježnice nepoznate etiologije. Bolest je kronična i može se razviti dugo vremena (do 10 godina) prije pojave prvih znakova. Simptomatologija početka bolesti nije izražena, može se osjetiti u obliku noćnih bolova i neugodne ukočenosti ujutro. Tijekom vremena bolest je komplicirana kifozom i artritisom. Rijetki simptom je bol u petama. To je zbog deformiteta kralježnice i promjene u raspodjeli opterećenja kralježnice. Obično se bol izražava u području Ahilove tetive.

Dijagnoza bolesti temelji se na pritužbama bolesnika, pregledu liječnika i rendgenskoj snimci kralježnice. Liječenje uključuje protuupalne lijekove, fizioterapiju (gimnastiku, masažu, forez i druge).

Spinalna kila

Spinalna kila je povreda integriteta intervertebralnog diska kao posljedica ozljede ili bolesti (osteohondroza), koja uzrokuje izbočenje jezgre diska izvan anatomskih granica kralježaka i kompresije korijena živaca. Tipična manifestacija kile kralježnice je iznenadna oštra bol nakon naglog pokreta ili dizanja utega. Bol i grč su glavni simptomi. Osim toga, mogu se pojaviti sljedeće manifestacije: ukočeni i trnci dio tijela, bol koja zrači duž udova. Peta bol je pronađena tijekom kile lumbalne kralježnice, a to je zbog širenja duž živaca, duž bedra i potkoljenice, sve do stopala.

Dijagnostika se provodi na temelju pregleda pacijenta, njegovih pritužbi i metoda pregleda kao što je radiografija, skrining pomoću MRI i CT. Liječenje se propisuje ovisno o bolesti koja je uzrokovala kilo.

Čirevi na peti

Trofični ulkusi stopala su nekrotični, duboki defekt kože koji liječi i prati upala. "Trofika" znači da je bolest povezana s metaboličkim poremećajima i prehranom stanica. Čirevi nastaju nakon odbacivanja mrtvog tkiva. Postoje mnogi tipovi trofičkih ulkusa: venski, dijabetski, živčani, hipertenzivni itd.

Falange prstiju, jastučić za palac, površina stopala i pete glavna su područja rizika gdje se čirevi najčešće pojavljuju. Glavni uzroci bolesti su ozljede, kronične bolesti limfe i cirkulacije krvi, bolesti živčanog sustava, poremećaji metabolizma, sistemske bolesti, infekcije, tumori.

Dijagnoza bolesti u svakom slučaju zahtijeva vlastiti pristup i, često, različite liječnike. Liječenje, konkretno, ulkus je izgrađeno iz tri točke:

 1. normalizacija metabolizma i prehrane stanica;
 2. poboljšano čišćenje tkiva;
 3. opće jačanje tijela.

Reumatoidni artritis

To je kronična autoimuna bolest vezivnog tkiva. Razlozi su nepoznati. Riješite ga je nemoguće. U razvoju reumatoidnog kardinalnog artritisa razlikuju se 4 faze:

 1. Simptomatologija blaga. Može se manifestirati u obliku neznatne boli nakon planinarenja ili noću. Blago oticanje na spoju stopala s gležnjem može biti vidljivo.
 2. Bol postaje redovita i pojačava se noću ili nakon spavanja. Također se pojavljuje kao oticanje, crvenilo, paljenje ili vruće do pete.
 3. Akutna intenzivna bol pri pritiskanju pete. Nepodnošljive noćne boli. Ograničena mobilnost. Edem se proteže do gležnja.
 4. Pacijent gubi sposobnost kretanja. Tumor i deformitet pete regije je očigledan.

Reumatoidni artritis često pogađa obje strane tijela, to jest, simetrično je. Razvoj može biti brz i spor. Karakteriziraju ga česta razdoblja pogoršanja i remisije. Reumatoidni artritis ne razlikuje jake ili bolne, stare ili mlade, crne ili bijele, muškarce ili žene, može udariti bilo koga.

Reumatoidni kardinalni artritis dijagnosticira se na temelju radiografije. U prvoj fazi promjene su potpuno reverzibilne. Počevši od drugog, bolest postaje kronična. Faza 3-4 dovodi do invalidnosti. Liječenje se sastoji od uklanjanja upale, ublažavanja boli i poduzimanja mjera za suzbijanje osnovne bolesti.

giht

To je kronična metabolička bolest, koja se sastoji od povećanja mokraćne kiseline u krvi i tkivima tijela. Ključni čimbenik u razvoju bolesti je loša prehrana i sjedilački način života. Također, podložnost bolesti može se naslijediti. Bolest uzrokuje povratnu bol intenzivne prirode u zglobovima ruku i nogu. Osim toga, mogu ga pratiti i visoke temperature do 40 ° C. Izvana, zglobovi su uvećani, napeti, bolni, koža je crvena.

Dijagnoza se temelji na testovima krvi i radiografiji. Liječenje je posebna dijeta. Tijekom razdoblja pogoršanja, koriste se protuupalni lijekovi i lijekovi koji potiču izlučivanje mokraćne kiseline.

Psorijalna artropatija

Psorijaza je kronična povratna nasljedna dermatoza, ovisno o mnogim čimbenicima. Bolest može biti popraćena artropatijom (oštećenje zglobova) i malih zglobova šaka i stopala i cijelog tijela. U području pete bolest se može manifestirati kao bol i upala Ahilove tetive. Bolesnici s teškom psorijazom u pola slučajeva mogu razviti artritis, u njegovim manifestacijama sličnim reumatoidnom.

Psoriatske manifestacije se lako razlikuju, pa se dijagnoza bolesti javlja na temelju liječničkog pregleda. Da bi se razjasnila vrsta psorijaze, potrebno je provesti test krvi i biopsiju kože. Liječenje je individualno, ovisno o vrsti psorijaze i stupnju razvoja. Općenito se sastoji od praćenja prehrane i higijenske njege kože. Također je moguće koristiti antihistaminike, sredstva za smirenje, sredstva za poboljšanje mikrocirkulacije krvi i različite vrste terapije (PUVA terapija, fototerapija, itd.).

2. Zarazne bolesti

To je najčešća skupina bolesti, čiji se mehanizam djelovanja, općenito, sastoji u izlaganju organizma raznim bolestima ili, pod određenim uvjetima, biološkim agensima, kao što su bakterije, virusi, gljivice, paraziti itd.

Reaktivni artritis

To je upala zglobova, koja se javlja kao reakcija tijela na zaraznu bolest. Artritis se razvija 1 mjesec nakon infekcije, ali može ići uz bolest. Infekcije urogenitalnog sustava (klamidija, ureaplazmoza), infekcije hrane (salmonela, dysenteric bacilli, campylobacter, clostridium), itd. Mogu uzrokovati artritis.

Kod znakova reaktivnog artritisa izdvajaju se tri najtipičnija: konjunktivitis, uretritis i, zapravo, sam artritis (bol i oticanje zglobova, crvenilo kože nad njima). S obzirom na različite uzroke koji dovode do reaktivnog artritisa, dijagnoza se provodi različitim metodama: testovima krvi, PCR-om, rendgenskom snimkom, punkcijom zglobne tekućine, biopsijom itd. Do genetske analize.

Terapija reaktivnog artritisa uključuje liječenje temeljne infektivne bolesti i provođenje potpornih mjera za smanjenje upale i uklanjanje boli. Prognoza bolesti: u 35% bolesnika dolazi do potpunog izlječenja unutar pola godine, u 30% se javlja povratak bolesti, a kod 25% bolest postaje kronična.

Tuberkuloza kostiju

To je bolest koja uništava kosti, utječući na spužvasto tkivo. On je zarazan i uzrokovan je bakterijama, Kochovim bacilom tuberkuloze. U početnoj fazi bolesti simptomi su blagi: bol u zglobovima, osjećaj težine, razdražljivost, umor. Prva faza može trajati od tjedan do nekoliko mjeseci. U sljedećoj fazi bolest je praćena intenzivnim bolovima u zahvaćenim zglobovima i gubitkom mišićnog tonusa. U obje faze mogući su simptomi trovanja (slabost, bolovi, vrućica, glavobolja itd.).

Pješčana tuberkuloza je iznimno rijetka, a obično je zahvaćena peteljka ili ramus stopala. U tom slučaju, pacijent doživljava bol koja ne dopušta da se noga normalno kotrlja od pete do pete i uzrokuje probleme pri hodu. Za dijagnozu bolesti provode se rendgenske, laboratorijske i kliničke studije. Liječenje bolesti je složeno i može potrajati do 3 godine. Terapija bolestima sastoji se u ukupnom poboljšanju zdravlja i povećanju otpornosti na infekcije.

osteomijelitis

To je upala koštane srži kao rezultat infekcije. Nakon toga su zahvaćena sva ostala koštana tkiva. Osteomijelitis je tri vrste.

 1. Uzrok je unutarnja infekcija. Simptomi su blagi. Može se manifestirati u obliku obične mišićne ili zglobne boli, slabosti. Nakon 1-2 dana dolazi do oštrog skoka temperature na 40 ° C i povećane boli u zahvaćenim kostima.
 2. Uzrokuje toksično trovanje. Simptomi: promjene krvnog tlaka, bolovi u srcu, konvulzije, gubitak svijesti, bljedilo kože, žutilo.
 3. Uzrok ozljede. Simptomi se pojavljuju vedro. Visoka temperatura, jaka bol, gnojni iscjedak iz rane.

Osteomijelitis pete rijetko ima nasilnu kliničku sliku. Obično se manifestira kao čir na peti, sa strane ili natrag, čija se dubina s vremenom povećava. Kosti se postupno urušavaju, pacijentova noga gubi svoju potpornu funkciju i postoji šepanje pri pokušaju hodanja.

Razlozi za nastanak osteomijelitisa kardana: ateroskleroza, alkohol, dijabetes, imunološki problemi, ozljede. Dijagnoza se postavlja pomoću testa krvi, rendgenskog snimanja i MRI snimanja. U liječenju bolesti koriste se sredstva za promicanje zdravlja, uklanjanje početne infekcije i uklanjanje oštećenih područja kosti.

Uganuće ili puknuće tetiva i ligamenata

To je bolest ljudi koji vode aktivan životni stil, primjerice sportaši. Oštećenje Ahilove tetive, za razliku od ostalih, gotovo je uvijek gotovo, tj. Praznina. Simptomi: akutna oštra bol, ograničena pokretljivost stopala (nemogućnost izvlačenja stopala), palpacija otkriva neuspjeh i može oteći područje oštećenja. Za dijagnostiku dovoljno je vidjeti traumatologa U nekim slučajevima može biti potrebno koristiti ultrazvuk ili MRI pregled. Liječenje je operativno, a sastoji se u šivanju oštećene tetive i naknadne imobilizacije stopala u određenom savijenom položaju tijekom mjeseca.

Bruise of calcaneus

Modrica je zatvorena povreda unutarnjih organa s manjim oštećenjem njihove cjelovitosti i strukture. U slučaju pete, to znači modrice mekih tkiva, odnosno kože. To se događa kao rezultat neuspješnog skoka ili pada. Modrica je popraćena umjerenom boli koja se povećava kod hodanja, ponekad s oticanjem i modricama u području udara.

Također treba napomenuti da će prijelom kosti pete imati slične simptome. Točna dijagnoza se utvrđuje pregledom traumatologa i rendgenskim snimanjem. Također, jedna od najčešćih kostiju stopala je metatarzalna i tijekom dijagnoze se isplati provjeriti. Tretman ozljeda sastoji se u ograničavanju pokreta, korištenju kompresija bilja i masti za ublažavanje boli (na primjer, diklofenak).

Pukotina pete

Što je peta? Prvo, to je kalcanus, najmasivniji među 26 komponenti stopala, nalazi se u donjem dijelu leđa nogu, okružen tetivama i završava se s kalkanalnom tuberkulozom. Iznad pete kosti nalazi se talus. Zbog opisa u anatomiji, može se činiti teško razbiti petu. Međutim, neuspješno je sletjeti s visine od 1 metra da bi se dobio prijelom.

Postoji nekoliko vrsta prijeloma kalkaneusa. Izvan-zglobni, kada se fraktura odnosi samo na tijelo ili petu kalkaneusa. I intraartikularno, kada lomna linija dotakne druge dijelove stopala, na primjer pukotinu u talusu. Daljnja klasifikacija je trauma, ovisno o vrsti frakture (vodoravna, okomita, kompresijska, izolirana, fragmentirana itd.).

Simptomi puknuća prijeloma su bol u peti ili luk stopala, oteklina, a često i hematom na mjestu udara, žrtva nije u stanju odmoriti se na nozi.

Liječenje prijeloma bez premještanja može biti kod kuće. U prisutnosti raseljavanja, strogo je zabranjeno da se pacijent oslanja na nogu, nanosi se gips, moguće je izvršiti kirurški zahvat, a nakon toga se propisuje terapija fizikalnom terapijom i masažom. Rehabilitacija uključuje nošenje posebnih cipela ili uložaka šest mjeseci.

Bolest Sjeverne, ili peludni epifizitis

To je bolest u djetinjstvu. Zbog problema s razvojem kostiju postoji bolni defekt između apofize kalkaneusa i njegovog tijela. Pojavljuje se uglavnom u obliku pete. Postupak okoštavanja u petu završava se za 15 godina. Prije tog razdoblja može se pojaviti epifizitis (također često nazvan apofizitis). Uzrok bolesti je prekomjerno opterećenje (kod mladih sportaša) ili nedostatak vitamina (kod stanovnika sjeverne zemlje). Bol se istovremeno osjeća na rubovima pete i otežava se podizanjem na čarapama ili trčanjem. Oteklina se rijetko primjećuje. Klinička ili radiološka dijagnoza. Tretman se sastoji od nošenja ortopedske pete ili ortoze.

Plantarna bradavica

To su bradavice koje se pojavljuju na dlanovima i stopalima. Uzrok je HPV virus. Ostala imena bolesti: verruca plantaris, bradavica s rogovima, kralježnica (od riječi "trn"). Do infekcije dolazi zbog ogrebotina, posjekotina i drugih oštećenja kože. Stoga gotovo sva djeca pate od šiljaka u vrtiću ili školi. U ovom slučaju, svijetle manifestacije bolesti svibanj ne biti, jer imunitet se nosi s infekcijom. Bolest se manifestira u obliku boli, svrbeža i malog zrnja (3-10 mm). Nakon nekog vremena u središtu kukuruza pojavljuju se crne točkice. Kod većine ljudi sami liječe. U isto vrijeme, nakon što je kora pala, može doći do rupa u žuljevima. Treba održavati higijenu stopala. Prihvatljiva uporaba narodnih lijekova.

3. Upalne bolesti

Upalni proces je zaštitna mjera tijela u slučaju oštećenja tkiva uzrokovanog mehaničkim, biološkim (bakterije, virusi, paraziti) ili kemijskim sredstvima. Upalni proces ima različite faze dizajnirane za različite svrhe. Uklanjanje toksičnih tvari, odlaganje mrtvih tkiva i mikroorganizama itd. Upala pomaže tijelu zacjeljivati, ali ponekad izlazi iz kontrole i boli.

Osobitost upalnih bolesti je njihova teškoća u dijagnosticiranju.

Osteochondropathy kalkanealnih gomolja (Haglund-Shinz bolest)

To je aseptička nekroza. Bolest je karakteristična za adolescentice 10-16 godina. Etiologija je nepoznata, ali bolest je izazvana prekomjernim opterećenjem i povezana je s kršenjem procesa okoštavanja. Obično se javlja nakon primarne male asimptomatske ozljede pete koja se ne može izliječiti zbog stalnog stresa. Kako starimo, bolest sama prolazi, a konzervativno liječenje je dostatno. Rijetka posljedica može biti neznatno povećanje u kalkaneusu. To se događa ako bolest nije otkrivena i nisu poduzete nikakve terapijske mjere.

burzitis

To je upala vrećica tetive s bogatim punjenjem eksudata (upalna tekućina). Bursa u podnožju puno, ali upala češće druga podchyatochnye, Achilles i palac. Uzroci burzitisa mogu biti ozljede, prekomjerna tjelesna težina, rad na nogama, visoke pete, cipele s ravnim potplatom, ravne noge, artritis, infekcije, osteomijelitis, itd.

Karakteristični simptomi bolesti su oticanje oštećenog područja, crvenilo kože, umjerena do jaka bol pri hodanju ili pritisku. Odvojeno se razmatra gnojni burzitis, u kojem je klinička slika izražena i popraćena akutnom lupanjem boli, oštrim pogoršanjem zdravlja, temperaturom, glavoboljom i drugim manifestacijama trovanja tijela.

Liječenje treba usmjeriti na osnovnu bolest. Naravno, pacijentu je propisan i način odmora. Prihvatljivo je koristiti uske zavoje, zavoje, ortoze, obloge s ledom ili amonijakom kako bi se smanjila bol.

upala pokosnice

To je upala periosta (vezivno tkivo koje prekriva kosti). To se događa u dva oblika: kronični i akutni. Da biste opisali uzroke bolesti i simptoma, možete navesti specijaliste koji su uključeni u liječenje periostitisa: traumatolog, venerolog, ortoped, reumatolog, specijalista za tuberkulozu, onkolog itd. Periostitis je jednostavan, uzrokovan traumom; fibrozni, kao rezultat produljenog izlaganja periostu stimulusa (artritis, trofički ulkus); gnojan zbog izloženosti vanjskim infekcijama.

Početna dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i prikupljanja anamneze. Glavni alat za proučavanje bolesti je radiografija, ali znakove na slici možete vidjeti prije 2 tjedna. Liječenje periostitisa ovisi o bolesti koja ga je uzrokovala.

Jednostavnim periostitisom preporuča se odmor, protuupalni lijekovi i lijekovi protiv bolova. U slučaju gnojnog periostitisa propisuju se antibiotici i iscrpljuje se apsces. Kod kroničnog periostitisa provodi se terapija osnovne bolesti i primjenjuje se kompleks fizioterapeutskih mjera.

Periostitis kalkaneusa se ne razlikuje od periostitisa u bilo kojem drugom području.

Ahilitis (Ahilitis)

To je upalni proces same tetive, aponeuroze i njezina područja. Uzrok bolesti je prekomjerno opterećenje, netočna tehnika ili kršenje režima treninga. Bolest se također može dijagnosticirati kod starijih osoba, kao rezultat jednokratnog teškog opterećenja. Što je Ahilova tetiva rigidnija, to je osjetljivija na tendinitis.

Karakteristična manifestacija tendinitisa je postupno povećanje boli, kao i bol pri izlaženju na stepenice. Za osobe koje stalno vježbaju, bol je prisutna samo u prvim minutama treninga, a nakon zagrijavanja mišići i tetive potpuno nestaju. U mirovanju potpuno odsutan. Slika se donekle mijenja kada tendinitis postane kronična. Tada se bol može povećavati duže vrijeme, a zatim smanjivati, dok zagrijavanje (naprotiv, može se pojačati) ili produljeni odmor ne eliminirati. I bol može biti muka noću.

Standardna dijagnoza bolesti: liječnički pregled, radiografija, ultrazvuk, MR. Liječenje je konzervativno. Leži u miru i tijesnom zavoju prije hodanja. Također je moguće imenovanje NSAR.

4. Maligni tumori

Rak pete može biti neovisna bolest ili sekundarna, kao posljedica prijenosa malignih stanica kroz krvne žile i limfne kanale. Uzroci raka pete nisu jasni. Međutim, osteomijelitis i artritis mogu biti izazovni faktori.

U početnoj fazi bolest je asimptomatska. S povećanjem malignosti dolazi do povećanja boli, najprije pri hodu, zatim u mirovanju. Širenje onkoprocesa na okolna tkiva dovodi do oticanja i funkcionalnog oštećenja zgloba, do te mjere da kosti mogu puknuti. Na dodir, neoplazma podsjeća na čekić, gust, nepomično zalemljen na susjedna tkiva, bez jasnih granica. Koža je crvenkasta.

Dijagnoza se odvija tijekom liječničkog pregleda i istraživačkih alata kao što su radiografija i MRI. Naravno, potrebna je biopsija za histologiju tkiva i citologiju stanica, što će odrediti vrstu malignosti. Liječenje ovisi o vrsti raka, njegovom stadiju i individualnim karakteristikama pacijenta.

5. Neuropatija srednjih kalkanalnih grana tibijalnog živca

Neuropatija ili neuropatija je generalizirana bolest povezana s neurologijom, koja se sastoji od degenerativno-distrofičnih promjena u perifernim živcima. Promjene mogu biti uzrokovane traumatskim, izmjenjivim, kompresijskim ili upalnim ozljedama. Svako oštećenje živaca dovodi do disfunkcije odgovarajućeg dijela tijela.

Uzrok oštećenja pete može biti skok s velike visine, modrica, duga šetnja u lošim cipelama. Valja napomenuti da peta jako boli iznutra i da se to može kombinirati s ukočenošću, preosjetljivošću, peckanjem ili peckanjem. Bol je često piercing.

Bolest se dijagnosticira analizom povijesti i, ako je potrebno, provođenjem studije pomoću ultrazvuka, ENG, EMG, X-zraka, CT, MRI. Liječenje se propisuje ovisno o primarnoj bolesti koja je uzrokovala oštećenje živaca. U ovom slučaju, potrebni su lijekovi koji poboljšavaju metabolizam i opskrbu krvlju. Također se mogu koristiti sredstva protiv bolova.

zaključak

Talalgija u jednoj ili obje pete može biti uzrokovana različitim bolestima. Bol je također izazvana prenaprezanjem stopala, dugim hodanjem, nepravilnom obućom, pretilosti, osteoporozom, osteofitom (izbočina na peti), artrozom i mnogim drugim čimbenicima. U jednom članku nije moguće pokriti svaki uzrok. Stoga, samo liječnik mora dijagnosticirati pravi problem.

Međutim, većina bolesti na području pete ima jednu zajedničku stvar.

U početnom stadiju bolesti, simptomi su toliko beznačajni da nisu u stanju prisiliti pacijenta da se posavjetuje s liječnikom, a to se događa samo kada je bolest već zanemarena i izazvala ozbiljnu nepopravljivu štetu za zdravlje.

Stoga, ako vaša peta boli, ono što ne morate učiniti je samozapošljavanje ili zanemarivanje problema.

Pročitajte Više O Konvulzija

Što su proširene vene masti jeftine i učinkovite?

Liječenje proširenih vena nije praćeno samo uzimanjem tableta i kapsula koje uklanjaju gustoću krvi i ometanje protoka krvi, već i korištenje vanjskih lijekova za borbu protiv simptoma patologije.


Zašto su mi noge grebale?

Ljudi često rješavaju problem svrbežnih stopala. Uglavnom, stopala počinju svrbjeti kada je gornji sloj stopala oštećen. Glavna stvar koju trebate znati u ovoj situaciji je da ne morate napraviti dijagnozu i liječiti se.